Dwerguil – 4 januari 2014 –

 

2014 gaat onder andere de boeken in als het jaar waarin ik voor het eerst het kleinste uiltje van Europa gezien heb. En hoe..!

In diverse opzichten is 4 januari een memorabele dag geworden. ‘s Ochtends vroeg vertrokken in het unieke gezelschap van Bram Rijksen, Herman Bouman en Julian Bosch. Een bont en humoristisch gezelschap van Houtense vogelaars. Verder heb ik alle foto’s gemaakt met één arm, omdat de andere in een mitella verstopt zit. M’n linkerarm herstelt van een schouder-uit-de-kom. Het meest tot de verbeelding sprak natuurlijk de vogel zelf!

dwerguil5

Bij aankomst zat de vogel al direct in beeld. Een groepje vogelaars wees de vogel aan in een boom verderop. Voor de foto was het puzzelen tussen de takjes door, maar de eerste respectabele plaatjes kon ik al maken. Maar de dwerguil had zin in een mooie show. Ineens nam het beestje de wieken en vloog een oud spechtenhol in.

dwerguil2

Het geinige uiltje nam tot twee keer toe polshoogte. En vloog toen de daaronder gelegen rododendrons in. Er is een kans dat de dwerguil Nederland vaker gaat aandoen. Mogelijk zelfs als broedvogel. Het beestje blijkt op te rukken uit Duitsland waar het in het Sauerland al in behoorlijke aantallen voorkomt. Het zal zeker geen garantie bieden tot het vaak zien van dit uiltje. Het is nauwelijks groter dan een mus en gaat perfect op in z’n omgeving. Dat maakt de waarneming alleen maar bijzonderder!

dwerguil4

Het uiltje is klein, maar de herinnering aan deze dag groot!

Met dank aan: Bram, Herman en Julian!

Groet! Martijn

Over de auteur

2 Reacties. Geef een reactie:

 1. door Robert Westerhof

  Mooi verslag en fraaie foto’s!! Deze dag was ik er ook en heb hier ook een goede blijvende herinnering aan overgehouden. Op mijn blog heb ik er ook een klein verslag je over geschreven.
  http://www.natuurootmarsum.nl/vogels-2/dwerguil-zet-lettele-op-de-kaart/

  Succes met fotograferen en ik zal zeker nog eens vaker op je blog kijken!
  Met vriendelijke groet,
  Robert

 2. door Martijn Schot

  Dank voor je leuke reactie, Robert! Een belevenis om mee te maken. Ik ga snel jouw blog lezen.

  Groet! Martijn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

HTML tags are not allowed.