Op 10 meter van… de ZEEAREND!

Met nog geen flauw vermoeden van het grootse vogelavontuur van vandaag (30 maart 2013) ben ik ‘s ochtends in alle vroegte met mijn broer Bart naar Vlaardingen afgereisd. Het reisdoel: baardmanntjes fotograferen bij de Rietputten. De eerste anderhalf uur zagen we een enkel baardmannetje, waarvan heel kort even foeragerend op een mooi pluizende lisdodde. We besloten het gebied eens verder te gaan inspecteren. We zien de eerste zomertalingen, twee exotische rosse stekelstaarten en wat duikende dodaarsjes en verder het gewone vogelvolk van ganzen en eenden. Tot ineens mijn broer een oerkreet slaakt: ZEEAREND!

zeearend1

Met een ruk draai ik me om en kijk een zeearend in de ogen die op nog geen 50 meter afstand rustig naar ons toe komt glijden. De ‘deur’ zaait wilde paniek onder eenden en ganzen. Alles vliegt wild door elkaar weg. De gekste schreeuwen hoor ik ook uit het riet. Waarschijnlijk ook van waterrallen, waar we er die ochtend zeker drie van hoorden en eentje over het pad zagen weg glippen. Ook wij schreeuwen… Hij komt dichterbij! Hij heeft ons scherp in de gaten. Maar het mitrailleurgeratel van onze camera’s hindert hem niet. Langzaam cirkelt hij door. Mijn camera krijgt het moeilijk. De vogel past niet meer op mijn camerabeeld. Hij hangt echt boven me. Ik heb heel even m’n camera los gelaten en hem recht in z’n ogen gekeken. Wat een geweldenaar! Heel even dacht ik: houd het vandaag wel bij ganzenvlees alsjeblieft..;)

zeearend3_website

Het is een juveniele zeearend. De stuit van z’n staart is nog niet mooi wit. De arend vliegt verder, maar blijft nog enige tijd goed in beeld. Bij het fotograferen hebben we nu last van tegenlicht. Maar het hindert niets. De ervaring van dit natuurmoment is overweldigend. Gelijk besef ik het historische karakter van deze belevenis. De kans dat ik dit nog een keer meemaak in de wilde Nederlandse natuur, is klein. Als de arend klein geworden is en langzaam verdwijnt, kijken wij op onze kleine schermpjes alvast naar de eerste resultaten. Dat belooft wat!

zeearend5

We moeten de neiging onderdrukken niet gelijk naar huis te gaan. Maar… we kwamen tenslotte voor de baardmannetjes. Die werken vandaag echter niet mee. We besteden er nog een uurtje aan. Ik kijk eens wat rond en dan is het mijn beurt. Bart, ZEEAREND, achter je! Het beest komt gewoon nog een keer over. Op dit keer misschien maximaal 15 meter scheert de zeearend opnieuw langs. We hebben beter licht dan de eerste keer. Ook controleren we scherper onze instellingen. Geweldige herkansing!

Zo rond half 12 strijken we neer bij het restaurant waar onze auto geparkeerd staat. Zulke momenten moet je vieren met koffie en appelgebak. In mijn rugzakje vogelavonturen zit de mooiste tot nu toe veilig opgeborgen!

Groet! Martijn

Over de auteur

7 Reacties. Geef een reactie:

 1. door Anneke(annetje2009)

  Wat hebben jullie een prachtige foto´s kunnen maken van deze zeearend.
  Een dag die je niet snel zult vergeten!

  groetjes, Anneke.

 2. door Machteld

  Wat een geweldige buitenkans en wat hebben jullie die kans mooi benut.
  Er zullen heel wat geroutineerde fotografen jaloers zijn op jullie.
  Complimenten! Groetjes, Machteld.

 3. door Machteld

  Zie ook mijn reactie bij Zouweboezem over meer natuurschoon in Meerkerk.

 4. door marjan

  Wat een prachtige belevenis, wat een indrukwekkende vogel!

 5. door Guido

  Geweldige ervaring zeg! Ik zag een paar weken geleden ook al een melding van de zeearend in het gebied. Gistermiddag zelf nog even geweest voor de baardmannen en blauwborsten en heel stiekem de zeearend, maar helaas. We wachten rustig af of ie zich nog een keer wil laten zien.

 6. door Willeke

  Je berichtje op facebook maakte me nieuwsgierig naar je verhaal, geweldig om te lezen!
  En wat een foto’s, zo kun je blijvend nagenieten!

  En dat in het westerse Vlaardingen!
  In welk gebied was je? We komen daar regelmatig omdat mijn broer daar woont, vandaar!
  Groetjes,
  Willeke

 7. door Gerrit Stam

  Ha, mooie belevenis. Dat zal inderdaad wel uniek blijven.

  Groet,
  Gerrit

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

HTML tags are not allowed.