Retourtje Texel

27 Oktober en 9 november markeren de periode waarin op Texel een bijzondere vogel te zien was. De steppeklapekster. Een vogelsoort die daarvoor slechts eenmaal in NL is gezien.

Al een tijdje stond 27 oktober in de planning om een dagje Texel te bezoeken. Met vier man hebben we een leuk dagje Texel beleefd. Texel biedt altijd bijzondere dingen. Bijzonder was… dat we op deze dag alle zeldzame vogelsoorten misten die recent of die dag wel gezien werden (pestvogels, zwarte ooievaar, aziatische roodborsttapuit). Bijzonder waren ook.. de enorme hoeveelheden koperwieken en kramsvogels, echt duizenden! Fotografisch was het meest bijzonder… onze ontmoeting met een prachtige kanoetstrandloper, die zich in de Slufter heel goed liet benaderen.

 

Op de boot terug waren een paar mensen meeuwen aan het voeren. Omdat de lucht achter de meeuwen zo mooi was, heb ik eens wat zitten oefenen met een groothoeklens. Het leverde mijn meest bijzondere foto’s van de dag op!¬†Toen we een kwartier vanaf de boot gereden hadden, werd het nieuws bekend dat we een bijzonder zeldzame vogel hadden gemist…

9 November ben ik onverwachts opnieuw op Texel verzeild geraakt. Mijn Houtense vogelvriend Bram Rijksen wilde graag de steppeklapekster zien en vroeg me mee. Half 6 weg , 8 uur van de boot Texel op rijden en een kwartiertje later steppeklapekstertje zoeken. En nog eens zoeken, en nog eens zoeken… De eerste drie uur op Texel vooral kou geleden, geen klapekster te zien! Ter compensatie zijn we ons geluk maar elders op Texel gaan beproeven. Een rosse franjepoot stelde ons daarin niet teleur. De ranke en snelle franjepoot kwam heel dichtbij en liet zich mooi fotograferen.

Met Bram erbij pikte ik ook nog een nieuwe soort mee, omdat hij de grote pieper hoorde overvliegen. We zagen de vogel langsvliegen en hoorden de vogel 4 keer roepen. Op de weg terug naar de auto even de vogelwaarnemingen checken. En… STEPPEKLAPEKSTER gezien. We veroverden het snelheidsrecord Noord-Zuid Texel oversteken en hebben nog een mooi uurtje van deze zeldzame rakker genoten.

En het geluk wil… na 9 november is de steppeklapekster, net als wij, van Texel vertrokken!

Over de auteur

2 Reacties. Geef een reactie:

  1. door Michiel

    Martijn, over het algemeen vind ik het erg leuk om je blogs te lezen maar dit gaat me toch te ver. Ik doel dan op de laatste zin. Ik vraag je dan ook om deze zin aan te passen in: “nadat we de st.klapekster van het eiland verjaagd hebben, zijn wij ook vertrokken.” Dat pas namelijk beter met de harde werkelijkheid van de ochtend erna. Namelijk, dat wij 3 uur lang al koukleumend naar dat beest gezocht hebben, doch niet gevonden. Maar nu snap ik het! Grtn, Michiel + 2 zeer teleurgestelde kinderen.

  2. door Martijn Schot

    Mijn oprechte deelneming heer Bosch. Maar wij hebben het heus niet gedaan… Wij lieten ca. 20 man achter bij een steppeklapekstertje die al een kwartier in hetzelfde struikje op niet fotografeerbare afstand zat.
    Groet! Martijn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

HTML tags are not allowed.