Sperwer in bad

Een paar dagen in het jaar bezoek ik een fotohut. Dat is prettige ontspanning. Goed ook om de fotografische techniekjes wat bij te schaven. Dit keer stond hut 7 van Han Bouwmeester op het programma. De hut ligt in het Lemelerveld. Samen met mijn broer Bart zaten we 6.30u gereed voor het vogelspektakel. Na twee dagen regen, was het prachtig weer met vaak een zonnetje. Ideaal weer voor vogels op zoek naar water om te drinken en te badderen.

sperwer1

De vogels hebben er duidelijk zin in. We hebben al mooie soorten langs zien komen, als om 11.00u het echte spektakel begint. Eerst was het ineens stil. Geen vogeltje voor de hut. Geen geluid te horen. Dan na een kwartiertje stilte… ploft er een sperwer op een tak rechts voor de hut. Wij houden onze adem en ook onze camera’s even in. Elke kik en klik kan nu fataal zijn. We wachten tot de sperwer zijn vleugels spreidt om eerst even te gaan zonnen. Er zit een duidelijk patroon in het opknapbeurtje. Eerst zonnen, dan poetsen, vervolgens badderen. Het zonnen en poetsen gebeurt in de boom.

sperwer3sperwer4

Daarna volgt een uitgebreide badderpartij. De sperwer neemt rustig de tijd. Is inmiddels ook duidelijk gewend aan het geklik van onze camera’s. Zo’n stoere vogel, zo dichtbij is echt een belevenis. De vogel straalt power uit, maar die natte veren en de positie op de grond maken hem ook kwetsbaar. Koolmeesjes komen gewoon weer zaadjes pikken. Wel op een redelijk veilige afstand, maar toch…

sperwer5

Voor mij is dit absoluut het fotografisch hoogtepunt van 2015. We hebben deze dag 21 soorten voor de hut kunnen fotograferen. Hieronder mooie soorten, zoals: gekraagde roodstaart, grote lijster, boompieper, zwarte mees, kuifmees en een juveniele roodborsttapuit. Met deze snelle route kom je bij al mijn foto’s: http://www.kijkopvogels.nl/vogelfotos  De eerste foto’s die je ziet, zijn altijd de meest actuele. Veel kijk- en leesplezier!

sperwer2

Over de auteur

2 Reacties. Geef een reactie:

 1. door Johannes Luiten

  Mooooii!!

 2. door ruud wielinga

  Hallo Martijn,

  Mooie serie van de Sperwer! Je moet maar geluk hebben. Toevallig had ik vanochtend ook een Sperwer voor de hut. Ik heb hem/haar niet gezien maar ik maak dat op uit de Kookmeesveren op de plukplaats vlak voor de hut. Helaas zijn Sperwers in het bos waar ik zit sinds de komst van de Havik heel schaars geworden.
  Maar jij hebt goed gebruik gemaakt van de badderende Sperwer en een serie prachtplaten gemaakt.
  Hartelijke groet Ruud

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

HTML tags are not allowed.