Mijn fotografie

Mijn vogelaarsbestaan bestaat uit twee fasen. De eerste fase begon op de basisschool in Zeist. Zeist is de bakermat van de Vogelbescherming. Dus was ik lid van hun juniorblad Vogelaartje. Ook gingen we met de klas ieder jaar een keer op excursie met een boswachter. Hierdoor geïnspireerd, trok ik er met een vriendje wel eens op uit op jacht naar nieuwe vogelsoorten. In groep 8 verhuisde ik naar Zeeland en op de middelbare school raakte ik bevriend met twee fanatieke vogelvrienden. We bezochten de telposten Westkapelle, Breskens en Vlissingen en ik hield een heuse vogellijst bij. Rond mijn 16e gaf ik er de brui aan en tot 2009 heb ik niet echt serieus meer gevogeld.

De tweede fase brak aan toen we in het kader van het bij elkaar verzamelen van geld voor een ontwikkelingsproject als actie een aantal natuurtochten organiseerden. Ik kreeg de smaak weer te pakken. Kocht een camera en werd weer vogelaar. Met de camera erbij wil je de vogel niet alleen zien, maar vooral ook van dichtbij zien. Je wilt op ooghoogte komen. Je wilt mooi licht. Je wilt ook nieuwe soorten of nog niet gefotografeerde soorten voor de lens. Kortom, de oude vogelliefde kreeg er een dimensie bij. Maar in de kern probeer ik vooral te genieten van de natuur, van Gods prachtige scheppingswonderen! Ik ben geen pure vogelfotograaf. Ik lig niet uren in schuiltentjes te wachten op dat ene unieke moment. Ik moet het meer hebben van de toevallige ontmoeting. Mijn foto’s missen daarom meestal de echte perfectie en zijn zeker voor verbetering vatbaar. Een mooie uitdaging voor de toekomst om me verder in het vak te bekwamen!

Mijn meest bezochte vogelplekjes zijn: Houten en omgeving (mijn woonplaats); Zouweboezem (voorjaar/zomer); Oostvaardersplassen; Walcheren/Westkapelle (in de directe omgeving van mijn ouders); Texel. Ook bezoek ik af en toe een vogelhut om in een mooie vogelsetting van dichtbij de kneepjes van vogelfotografievak verder onder de knie te krijgen.

Ik fotografeer op dit moment met Canon-apparatuur. Body: EOS 5D Mark III; Lens: 100- 400mm of 300mm f/4; extender: 1.4x en 2x.

Met deze website ben ik begonnen in april 2012. Veel plezier met het bekijken van de foto’s. Ik waardeer het zeer als je een reactie achterlaat.

Na deze gevleugelde woorden wordt het hoog tijd om plaatjes te kijken!

Hartelijke groet!

Martijn Schot

ijsduiker6